Grammatica van het Turks
Turks is geen moeilijke taal maar wel een compleet andere taal. De grammatica is zeer gestructureerd en als je de logica doorziet, zullen de puzzelstukjes op hun plaats vallen.
Deze pagina geeft een introductie in de Turkse grammatica. De pagina zal voortdurend worden uitgebreid dus kom vooral regelmatig langs. Vragen m.b.t. Turks kunnen gesteld worden door een reactie achter te laten. Ik zal proberen deze zo snel en nauwkeurig mogelijk te beantwoorden.
Alfabet en Uitspraak
Om een taal te leren is de uitspraak van groot belang. Het Turkse alfabet lijkt op het Nederlandse alfabet en de uitspraak is altijd gelijk. Lees het artikel hier:
Turkse taal: alfabet en uitspraak
Onzijdig, lidwoorden en bijvoeglijke naamwoorden
In tegenstelling tot het Nederlands zijn alle zelfstandige naamwoorden onzijdig en bestaan er geen bepaalde lidwoorden. Er is wel een onbepaald lidwoord. Tevens kun je hier ook lezen over bijvoeglijke naamwoorden
Turkse taal: onzijdig, lidwoord en bijvoeglijke naamwoorden
Werkwoorden en gebiedende wijs
Turkse werkwoorden eindigen altijd op -mek of -mak. De gebiedende wijs is eenvoudig te maken door alleen de stam te gebruiken (het gedeelte voor -mek en -mak). Meer uitleg kun je vinden in
Turkse taal: werkwoorden en gebiedende wijs
Klinkerharmonie
In het Turks worden woorden vervoegd met behulp van de klinkerharmonie. Er zijn twee indelingen.
Voor meer informatie over de tweede klinkerindeling en tevens de tegenwoordige tijd kun je hier terecht:
Turkse taal: tweede klinkerharmonie en tegenwoordige tijd
Familie
In de Turkse taal wordt er voor bijna ieder lid van een familie een andere benaming gebruikt. Als je begint met Turks te leren, kan dit wel eens voor verwarring zorgen. Daarom een overzicht:
Turkse taal: benamingen voor familie